Σύνδεση

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Λάδια αυτοκινήτων: Τι κάνουν και πως τα αλλάζουμε

Ο κινητήρας είναι το πιο βασικό στοιχείο του αυτοκινήτου μας και η σωστή και οικονομική του λειτουργία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ένας από τους πλέον  καθοριστικούς είναι τα λιπαντικά του ή αν προτιμάτε τα λάδι του όπως έχει καθιερωθεί να λέγεται.

Γιατί όμως τα λάδια είναι τόσο σημαντικά για την καλή λειτουργία του κινητήρα;

Η απάντηση είναι εύκολη αν δούμε ποιος ακριβώς είναι ο λόγος ύπαρξής τους. Το λάδι καταρχήν μειώνει τις τριβές ανάμεσα στα κινούμενα μέρη του κινητήρα. Τα λιπαίνει δημιουργώντας ένα φιλμ που εισχωρεί ανάμεσα στις δυο επιφάνειες, επιτρέποντάς τους την κίνηση, χωρίς όμως να έρχονται σε άμεση επαφή.

Η δεύτερη και εξίσου σημαντική λειτουργία του λιπαντικού είναι η απαγωγή της θερμότητας από τον κινητήρα προκειμένου η θερμοκρασία λειτουργίας του να είναι πάντα η ενδεδειγμένη.

Αυτός είναι και ο λόγος που το λάδι που κυκλοφορεί εντός του κινητήρα πρέπει να είναι σε τέτοια κατάσταση ώστε να  μπορεί και να λιπαίνει αποτελεσματικά αλλά και να απαγάγει τη θερμότητα σωστά.

 

Για αυτό τα λάδια που χρησιμοποιούμε θα πρέπει να είναι σύμφωνα με τις προδιαγραφές που καθορίζει ο κατασκευαστής -μπορείτε να τις βρείτε είτε στο εγχειρίδιο του αυτοκινήτου σας είτε αναγράφονται στην τάπα πλήρωσης λαδιού- αλλά και να αντικαθίστανται όταν πρέπει.

Πότε όμως πρέπει να αντικαθίστανται τα λάδια; Ο κύκλος ζέστη-κρύο, σιγά-σιγά διασπά τα συστατικά τους, ενώ το ίδιο ισχύει και για τις προσμίξεις από το θάλαμο καύσης. Έτσι καθώς τα χιλιόμετρα αυξάνονται, το λάδι χάνει με τον καιρό τα χαρακτηριστικά λειτουργίας του με αποτέλεσμα ο κινητήρας να μη λειτουργεί σωστά και να αυξάνεται τόσο η κατανάλωση όσο και οι εκπομπές ρύπων.

Το πότε αλλάζουν τα λάδια προσδιορίζεται καταρχήν από τον κατασκευαστή του αυτοκινήτου με βάση τα χιλιόμετρα. Από την άλλη όμως και ειδικά αν το αυτοκίνητο αντιμετωπίζει δύσκολες συνθήκες ή κινείται πολύ μέσα στην πόλη, οπότε λειτουργεί αρκετά στο ρελαντί χωρίς να «γράφει» χιλιόμετρα, ρόλο παίζουν και οι ώρες λειτουργίας του.

Σε κάθε περίπτωση τα λάδια πρέπει να αλλάζουν το αργότερο μια φορά το χρόνο ανεξαρτήτως χιλιομέτρων. Εννοείται πως στο μεσοδιάστημα γίνεται έλεγχος της στάθμης τους, ενώ αν κατά την καταμέτρηση το λάδι μας φανεί είτε παχύρευστο είτε λεπτόρευστο είτε βρώμικο προχωράμε στην άμεση αντικατάστασή του.

Η διαδικασία όπως μπορείτε να δείτε και στο βίντεο που ακολουθεί είναι εύκολη και ξεκινά με την αποστράγγιση του παλιού λαδιού. Μια διαδικασία που πρέπει να γίνει με τον κινητήρα ζεστό -όχι… καυτό για να μην προκύψουν εγκαύματα- προκειμένου να απομακρυνθεί όσο το δυνατόν καλύτερα το υπάρχον λάδι.

Όταν επανατοποθετούμε την τάπα δεν πρέπει να ξεχάσουμε να αλλάξουμε τη φλάντζα της, ενώ τη σφίγγουμε με δυναμόκλειδο και με βάση τις προδιαγραφές προκειμένου να αποφύγουμε τυχόν ζημιές.

Βίντεο σχετικά με τα 5 πιο συνηθισμένα λάθη κατά την αλλαγή λαδιών μόνοι σας από το AUTODOC Club

Στην περίπτωση που αντικαταστήσουμε και το φίλτρο λαδιού και πριν τοποθετήσουμε το καινούργιο λιπαίνουμε την τσιμούχα του με καινούργιο λάδι.

Στη συνέχεια ανοίγουμε την τάπα πλήρωσης, την καθαρίζουμε από τυχόν βρωμιές και επικαθίσεις και τοποθετούμε ένα χωνί προκειμένου να αποφύγουμε διαρροές και πιτσιλίσματα.

Βάζουμε το λάδι σιγά σιγά και με διακοπές, ενώ η ποσότητα πρέπει να είναι σύμφωνη με τις προδιαγραφές προκειμένου να μην δημιουργήσουμε πρόβλημα στον κινητήρα βάζοντας είτε πολύ είτε λίγο λάδι.

Φυσικά ελέγχουμε τη στάθμη του λαδιού στον κινητήρα και έχουμε τελειώσει.

Γράψτε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Οδηγούμε το νέο Kia EV3 στην Πορτογαλία

Featured

Η Xiaomi έφτασε τα 100 χιλιάδες αυτοκίνητα σε λίγους μήνες

XIAOMI

Νέο Suzuki S-CROSS: Το υβριδικό αυτοκίνητο που τα έχει όλα και συμφέρει

Featured

Μία (σχεδόν) Ferrari σε τιμή «χώμα»

Featured