Η διασταύρωση των στοιχείων (από τη βάση δεδομένων του κέντρου πληροφοριών των ασφαλιστικών εταιριών όπου είναι καταχωρημένα όλα τα ασφαλισμένα οχήματα, από το ΚΕΠΥΟ -τέλη κυκλοφορίας- και από το υπουργείο Μεταφορών -έκδοση αδειών κυκλοφορίας) εντόπισε 730.000 ανασφάλιστα οχήματα τα οποία κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους. Οι κάτοχοί τους θα ενημερωθούν με επιστολές από το ΚΕΠΥΟ και εντός 8 ημερών θα πρέπει να ασφαλίσουν τα αυτοκίνητά τους, αφού πριν καταβάλουν πρόστιμο 250 ευρώ. Αν δεν γίνει αυτό το πρόστιμο γίνεται 500 ευρώ για επιβατικά, 1.000 ευρώ για φορτηγά και 250 για μοτοσικλέτες, ενώ αν το ανασφάλιστο αυτοκίνητο εμπλακεί σε ατύχημα προβλέπεται αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια και σε περίπτωση υποτροπής για τρία χρόνια.
Το ερώτημα που τίθεται, όπως γινόταν πάντα άλλωστε, είναι τι κάνει ο άλλος εμπλεκόμενος σε κάποιο μικρό ή μεγάλο τρακάρισμα με κάποιο ανασφάλιστο αυτοκίνητο;
Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει, προκειμένου να αποζημιωθεί τόσο για υλικές ζημιές όσο και για σωματικές βλάβες, να επικοινωνήσει με το Επικουρικό Κεφάλαιο (210-3327400), που είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου υπό την εποπτεία του υπουργείου Εμπορίου και με μέλη όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες. Η διαδικασία αποζημίωσης είναι η ίδια που ακολουθούν οι ασφαλιστικές εταιρείες, ενώ στη συνέχεια το Επικουρικό στρέφεται ενάντια στον ιδιοκτήτη του ανασφάλιστου αυτοκινήτου, ο οποίος έχει και ποινικές ευθύνες.
Γιάννης Σκουφής